Zmeniť jazyk CZ Zmeniť jazyk SK

Ryby v tehotenstve – zdroj pestrého a bohatého taniera mamičiek (a ich bábätiek)

Ryby v tehotenstve

majú svoju opodstatnenosť a nezastupiteľné miesto v jedálničku tehotných žien a dojčiacich mamičiek. Odporúčajú sa konzumovať 2-3 porcie týždenne, a to hneď z niekoľkých dôvodov.

Rybie mäso obsahuje:

* veľké množstvo kvalitných bielkovín (18-20%) - tie sú dôležité primárne pre stavbu tela, najmä budovanie svalstva

* rybí tuk (1-20%) so spektrom omega 3 a 6 mastných kyselín, ktoré sú potrebné pre správny vývoj plodu (zrak, motorika, imunita). Kyseliny EPA a DHA zastúpené v rybom tuku znižujú hladinu cholesterolu v krvi, posilňujú kardiovaskulárny systém a výrazne zmenšujú riziko predčasného pôrodu

* významné minerálne látky (1,2 %) – najväčšie zastúpenie má zinok, fosfor a selén

* veľa dôležitých vitamínov – predovšetkým ide o vitamíny A, B a D

* iba malé množstvo nasýtených tukov (nezdravé tuky)

 * Morské ryby majú oproti sladkovodným rybám ešte jeden bonus navyše - obsahujú dôležitý minerál jód.

Aké ryby jesť v tehotenstve?

Ponúka sa celý rad rýb, ako sladkovodných, tak aj morských. Pre tehotné mamičky sa odporúča skôr konzumácia menších a nedravých druhov, ktoré neobsahujú veľké množstvo ortuti, s ktorou sa v období gravidity len tak nepobijú.

Na prípravu rýb sa ponúka množstvo receptov a kuchynských úprav, fantázii sa medze nekladú 😊. Odporúča sa obmedziť spôsob prípravy, ktorý zahŕňa vyprážanie alebo údenie (údená makrela alebo losos).

A ktoré ryby sú ideálnymi adeptmi na spracovanie? Odpoveď je pragmatická – čerstvo pitvané ryby, prípadne tie chladené.

Konzumovať surové ryby v tehotenstve?

Radšej si nechajte zájsť chuť. Delikatesný sushi alebo tatarák z lososa si v tehotenskom období odpustite. V krajnom prípade Vám totiž pri nedostatočnej tepelnej úprave hrozia žalúdočné a zažívacie problémy (salmonela alebo hnačka).

Rybí olej v tehotenstve

Ryby v tehotenstveJe pomerne veľký rad rodičiek, ktoré májú na túto skupinu potravín alergiu, alebo nemajú ryby rady, alebo im rybie pokrmy v tehotenstve jednoducho smrdia. Ako v týchto prípadoch do seba dostať tak potrebné omega 3 mastné kyseliny a množstvo kvalitných bielkovín, ktoré majú pre organizmus matky a počatého bábätka taký blahodarný vplyv?

Alternatívou je užívať rybí tuk vo forme rybieho oleja, ktorý je bez chuti a zápachu, alebo užívať rybí tuk v želatínových kapsulách, ktoré jednoducho prehltnete (zakúpite bežne v lekárni).

A ako sú na tom konkrétne jednotlivé druhy rýb a typy rybích jedál z hľadiska vhodnosti' pre tehotné a dojčiace matky?

V odkazoch nižšie sa dočítate podrobné informácie vrátane nutričných a energetických hodnôt:
Kapor Losos Makrela Pstruh Sardinky Treska Tuniak Slede Zubáč 
* Blog firmy My Jasmine Trading s.r.o. poskytuje všeobecné informácie z bežne dostupných informačných zdrojov iba na informačné účely. Obsah týchto stránok nenahrádza profesionálne výživové poradenstvo, zdravotné služby, lekárske rady alebo konzultácie. Ak máte počas tehotenstva nejaké obavy alebo otázky, obráťte sa na svojho ošetrujúceho lekára.

Ryby v tehotenstve – zdroj pestrého a bohatého taniera mamičiek (a ich bábätiek) - 1740570 - Ryby v tehotenstve

Ryby v tehotenstve