Zmeniť jazyk CZ Zmeniť jazyk SK

Tuniak v tehotenstve

Môžu jesť tehotné ženy tuniaka?

Tuniak v tehotenstveÁno, konzumácia tuniaka v tehotenstve sa odporúča, aj keď je nutnosť obmedzovať jeho množstvo, podľa platných pravidiel, o ktorých si povieme. To isté platí, ak žena dojčí alebo dieťa plánuje.

Tuniak má vyšší obsah Omega 3 mastných kyselín (DHA a EPA) a živín ako väčšina morských rýb. Napriek tomu veľa odborníkov na výživu odporúča, aby sa tehotné ženy tejto rybe vyhýbali kvôli jednému problému – ortuti. Naše oceány sú totiž týmto toxínom znečistené a ortuť, ktorá sa v rybách ukladá, je najviac nebezpečná práve pre nenarodené deti.

Konzervovaný tuniak, tuniak krídlatý a tuniak žltoplutvý sú pre tehotné bezpečnou potravou. Vyhýbajte sa však tuniakovi veľkookému-väčšie ryby s dlhším životom a ryby, ktoré žijú v určitých zemepisných oblastiach alebo sú dravé, majú tendenciu v sebe vyššie hladiny ortuti hromadiť.

Je tiež dôležité rozlišovať medzi čerstvým tuniakom a tuniakom konzervovaným. Napriek tomu, že je v poriadku jesť oboje v rámci odporúčaných limitov, čerstvý tuniak je pre vás aj vaše dieťa oveľa výživnejší.

Čerstvý tuniak

je tučná ryba, ktorá má skvelé nutričné hodnoty. Je nabitý bielkovinami, vitamínmi a minerálmi, je výborným zdrojom esenciálnych omega-3 mastných kyselín, ktoré sú dôležité pre vyvíjajúci sa mozog vášho bábätka. Z minerálov je možné vyzdvihnúť obsah toľko potrebného železa.

Tuniak v konzerve v tehotenstve

Konzervovaný tuniak je tiež vhodný, ale má menej omega 3 mastných kyselín ako tuniak čerstvý, vďaka konzervácii. Pokiaľ sa predsa len rozhodnete pre tuniaka z konzervy, poobzerajte sa po nejakom bez pridanej soli, najlepšie vo vlastnej šťave – ten bude pre vás tým najlepším. Prípadne obsah konzervy chvíľu preplachovať vodou, aby ste znížili obsah soli v rybe na minimum.

Tuniaková nátierka v tehotenstve

je skvelou voľbou pre ľahkú a osviežujúcu desiatu. Nátierku voľte skôr na cereálne pečivo a chlieb, ktorý má vyššiu nutričnú hodnotu a množstvo vlákniny. Jedlo môžete osviežiť pridaním cherri paradajok s listami hlávkového šalátu.

Odborníci odporúčajú, aby ste každý týždeň nejedli viac ako nasledujúce:

tri stredne veľké konzervy tuniaka (s odkvapkanou hmotnosťou 140 g) alebo dva čerstvé steaky z tuniaka (s hmotnosťou asi 170 g v surovom stave alebo 140 g v stave varenom).

Počas tehotenstva sa odporúča nejesť viac ako dve porcie akéhokoľvek druhu tučných rýb týždenne. Pokiaľ si teda do svojho tehotenského jedálnička v rovnakom týždni naplánujete chutného lososa, sardinky, makrelu, pstruha alebo sleďa, budete musieť veľkosť porcie tuniaka priamo úmerne zmenšiť.

Vždy sa ubezpečte, že je vaše jedlo z tuniaka úplne uvarené. Surový, údený alebo dobre neprepečený tuniak nie je v tehotenstve vhodný kvôli riziku infekcie listérou, ktorá nestojí za to.

Aj keď je kontaminácia ortuťou pre tehotné ženy istým problémom, neodporúča sa vynechať konzumáciu rýb, a to vrátane tuniaka. Výhody konzumácie tuniaka prevažujú nad rizikami. Vy a vaše dieťa potrebujete kvalitné bielkoviny, vitamíny B12 a D vrátane Omega-3 mastných kyselín.

 Tuniak nutričné hodnoty

Energia
Kcal
Bielkoviny
Tuky
Sacharidy
 Cholesterol
Vláknina
 Surovina (100g) (kJ)   (g)  (g) (g)  (mg)  (g)
 Čerstvý tuniak  660  157  22,1  7,8  0  42  0
 Konzervovaný tuniak v  oleji  830  198  21  12  0  42  0
 Konzervovaný tuniak vo vlastnej šťave  460  110  21  1  0  42  0

Chcete vedieť o téme viac? Kliknite na Ryby v tehotenstve 
* Blog firmy My Jasmine Trading s.r.o. poskytuje všeobecné informácie z bežne dostupných informačných zdrojov iba na informačné účely. Obsah týchto stránok nenahrádza profesionálne výživové poradenstvo, zdravotné služby, lekárske rady alebo konzultácie. Ak máte počas tehotenstva nejaké obavy alebo otázky, obráťte sa na svojho ošetrujúceho lekára.