Korenie definujeme ako všetko čo dodáva chuť a vôňu pripravovaným pokrmom (kôra, koreň, sušené jadro, podzemok, list zeleniny alebo byliniek). V minulosti sa za niektoré platilo zlatom a drahokamami, dnes si ho kúpite takmer za pár korún. Korenie sa používa nielen na dochutenie, ale aj na ozdobenie, na zafarbenie a konzerváciu potravín. Bez korenia by bol gurmánsky svet iba čiernobiely, bez chute a bez vône.
Niektoré typy korenia majú okrem svojej základnej funkcie dochutenia jedla aj podporné vlastnosti prospešné zdraviu. Napriek tomu si mnoho gazdiniek aj dnes nesprávne myslí, že jedlá ochutené korením (niekedy aj viac) musia byť automaticky nevhodné, bez ohľadu na to, či je alebo nie je žena tehotná. Aj keď je tvrdenie nepravdivé, napriek tomu treba korenie počas tehotenstva konzumovať s opatrnosťou.
Zatiaľ čo niektoré druhy sú v tehotenstve odporúčané a sú tehotenstvu prospešné, niektorým je dobré sa vyhnúť oblúkom (bazalka, oregano, škorica, tymián, muškátový oriešok, zázvor a ďalšie). Veľa mamičiek má však na určité korenie alergické reakcie aj bez ohľadu na to, či sú alebo nie sú tehotné. V týchto prípadoch môžeme regulárne hovoriť o alergii.
Konzumácia korenených jedál počas tehotenstva má množstvo účinkov – dobrých aj zlých – pre vás aj vaše dieťa. Korenené jedlá môžu:
Tento blogový článok obsahuje rozsiahly zoznam druhov korenia. Vďaka odlišným vlastnostiam a rôznej prospešnosti alebo škodlivosti účinkov jednotlivých druhov korenia v tehotenstve popisujeme každé korenie zvlášť.
Aníz Bazalka Fenikel Chilli Kari Klinčeky Koriander Kurkuma Majoránka Rasca Škorica Tymián
* Blog firmy My Jasmine Trading s.r.o. poskytuje všeobecné informácie z bežne dostupných informačných zdrojov iba na informačné účely. Obsah týchto stránok nenahrádza profesionálne výživové poradenstvo, zdravotné služby, lekárske rady alebo konzultácie. Ak máte počas tehotenstva nejaké obavy alebo otázky, obráťte sa na svojho ošetrujúceho lekára.
Korenie v tehotenstve