Zmeniť jazyk CZ Zmeniť jazyk SK

Všetko podstatné o korení v tehotenstve, ktoré áno a ktoré nie

Korenie definujeme ako všetko čo dodáva chuť a vôňu pripravovaným pokrmom (kôra, koreň, sušené jadro, podzemok, list zeleniny alebo byliniek). V minulosti sa za niektoré platilo zlatom a drahokamami, dnes si ho kúpite takmer za pár korún. Korenie sa používa nielen na dochutenie, ale aj na ozdobenie, na zafarbenie a konzerváciu potravín. Bez korenia by bol gurmánsky svet iba čiernobiely, bez chute a bez vône.

Niektoré typy korenia majú okrem svojej základnej funkcie dochutenia jedla aj podporné vlastnosti prospešné zdraviu. Napriek tomu si mnoho gazdiniek aj dnes nesprávne myslí, že jedlá ochutené korením (niekedy aj viac) musia byť automaticky nevhodné, bez ohľadu na to, či je alebo nie je žena tehotná. Aj keď je tvrdenie nepravdivé, napriek tomu treba korenie počas tehotenstva konzumovať s opatrnosťou.

Koreniny v tehotenstve

Zatiaľ čo niektoré druhy sú v tehotenstve odporúčané a sú tehotenstvu prospešné, niektorým je dobré sa vyhnúť oblúkom (bazalka, oregano, škorica, tymián, muškátový oriešok, zázvor a ďalšie). Veľa mamičiek má však na určité korenie alergické reakcie aj bez ohľadu na to, či sú alebo nie sú tehotné. V týchto prípadoch môžeme regulárne hovoriť o alergii.

Niektoré z účinkov konzumácie korenia v tehotenstve

Konzumácia korenených jedál počas tehotenstva má množstvo účinkov – dobrých aj zlých – pre vás aj vaše dieťa. Korenené jedlá môžu:

  • Podporiť celkové zdravie

- napríklad korenie obsahujúce kapsaicín (chilli, papriky) má protizápalové vlastnosti. Niektorí odborníci sa domnievajú, že korenené jedlá podporujú kardiovaskulárny systém a tiež vašu imunitu

  • Spustiť bolesť brucha

- korenené jedlá môžu vyvolať príznaky zápalového ochorenia čriev u ľudí, ktorým bola diagnostikovaná Crohnova choroba alebo ulcerózna kolitída

  • Zvýšiť riziko pálenia záhy

- mnoho tehotných žien trpí pálením záhy (pyrózou) a niektoré korenie môže tento stav zhoršiť. Pálenie záhy nastáva vďaka hormonálnym zmenám v tehotenstve. Niektoré hormóny uvoľňujú chlopňu medzi pažerákom a žalúdkom, čo umožňuje žalúdočným kyselinám prenikať späť do pažeráka (Zdroj: Babycenter)

  • Rozšíriť chute svojho bábätka

- to, čo jete v tehotenstve vy, ochutnáva aj vaše dieťa. Chute sa vo vašej strave prenášajú na plod prostredníctvom plodovej vody. Už v 15. týždni sú chuťové poháriky dieťaťa úplne vytvorené. Dieťa prehĺta plodovú vodu a pravdepodobne už sprostredkovane ochutnáva vami konzumované jedlá. Niektoré výskumy ukazujú, že to, čo jete, ovplyvňuje neskoršie preferencie vášho dieťaťa. Konzumácia rôznych príchutí a korenín tak môže obohatiť budúcu gurmánsku fantáziu vášho dieťaťa

  • Zlepšiť trávenie konzumovaného jedla

Tento blogový článok obsahuje rozsiahly zoznam druhov korenia. Vďaka odlišným vlastnostiam a rôznej prospešnosti alebo škodlivosti účinkov jednotlivých druhov korenia v tehotenstve popisujeme každé korenie zvlášť.

Chilli Kari Koriander Kurkuma
* Blog firmy My Jasmine Trading s.r.o. poskytuje všeobecné informácie z bežne dostupných informačných zdrojov iba na informačné účely. Obsah týchto stránok nenahrádza profesionálne výživové poradenstvo, zdravotné služby, lekárske rady alebo konzultácie. Ak máte počas tehotenstva nejaké obavy alebo otázky, obráťte sa na svojho ošetrujúceho lekára.

Všetko podstatné o korení v tehotenstve, ktoré áno a ktoré nie - 1740787 - Korenie v tehotenstve

Korenie v tehotenstve