Zmeniť jazyk CZ Zmeniť jazyk SK

Zubáč v tehotenstve

Patríte medzi labužníkov a pojedačov rybích delikates a špecialít? Tak to už iste viete, že mäso zubáča patrí aj podľa mienky väčšiny rybárov k tomu najchutnejšiemu zo slovenských rýb. Mäso má bielu až ružovkastú farbu takmer bez zápachu, je šťavnaté a dobre stráviteľné. Bonusom zubáča je jeho vysoká nutričná hodnota, maximálna využiteľnosť v kuchyni (88-90%) a praktickosť - nemá toľko drobných kostí napríklad ako kapor. Je vhodný ako jedlo pri diéte. Napriek tomu...

Zubáč v tehotenstve na tanier nepatrí

Zubáč v tehotenstvePrečo? Zubáč obyčajný je totiž dravá ryba, dorastajúca do dĺžky až 110 cm, s váhou až 13 kg a dožívajúca sa aj viac ako 15 rokov. Ide o kombinácie faktorov, ktoré zvyšujú riziko kontaminácie ryby toxickou ortuťou, ktorá je veľmi nebezpečná, najmä pre zdravý vývoj plodu v matkinom lone. 

Citujme úryvky z diplomovej práce Bc. Zuzany Dobrotovej z roku 2011 na tému: Stanovenie obsahu ortuti v rybách rieky Dřevnice a ich prítokov. 

Ortuť má jeden z najvyšších akumulačných koeficientov. Jej organické zlúčeniny majú mimoriadne veľkú schopnosť sa akumulovať v organizmoch a ďalej sa prenášať potravinovým reťazcom. Ryby ako konečný článok potravinového reťazca vo vodnom prostredí obsahujú najvyššie hladiny ortuti. Stupeň hromadenia ortuti v tkanivách rýb je závislý na koncentrácii tohto prvku v danom prostredí a to predovšetkým v sedimentoch, na fyzikálne chemických vlastnostiach vody, ďalej na druhu, veku, hmotnosti rýb a na ďalších faktoroch. Ryby z väčších a hlbších stojatých vôd (jazerá, údolné nádrže) mávajú vyšší obsah ortuti ako ryby z tečúcich vôd a plytkých rybníkov. Súvisí to s vyššou intenzitou metylácie ortuti prebiehajúcej na dne stojatých vôd v anaeróbnych podmienkach povrchovej vrstvy sedimentov. Toxické produkty tejto metylácie vstupujú do potravinových reťazcov a vo zvýšenej miere sa akumulujú v rybách. Najvyššie hodnoty obsahu celkovej ortuti sú zisťované u dravých rýb (šťuka obyčajná, boleň dravý, zubáč obyčajný, ostriež riečny, sumec veľký), ktoré predstavujú konečný článok potravinového reťazca."

Aj keď ryby milujete, odpustite si v tehotenstve jedlá varené z dravých rýb a doprajte si v tehotenskom jedálničku ryby s nízkou hladinou ortuti. Voľte napríklad kapra alebo pstruha a z rýb morských treba makrelu, lososa, tuniaka alebo sardinky.

 Zubáč nutričné hodnoty

Energia
Kcal
Bielkoviny
Tuky
Sacharidy
 Cholesterol
Vláknina
 Surovina (100g) (kJ)   (g)  (g) (g)  (mg)  (g)
 Čerstvý zubáč
382 91 19 0,7 0 35 0
 Pečený zubáč bez tuku
527 126 29 1 0 x 0

Informácie o vhodnosti konzumácie ďalších rýb v tehotenstve tu: Ryby v tehotenstve 
* Blog firmy My Jasmine Trading s.r.o. poskytuje všeobecné informácie z bežne dostupných informačných zdrojov iba na informačné účely. Obsah týchto stránok nenahrádza profesionálne výživové poradenstvo, zdravotné služby, lekárske rady alebo konzultácie. Ak máte počas tehotenstva nejaké obavy alebo otázky, obráťte sa na svojho ošetrujúceho lekára.