Zmeniť jazyk CZ Zmeniť jazyk SK

Makrela v tehotenstve

Makrela v tehotenstveMôžem jesť makrelu v tehotenstve? 

Áno, makrela je neškodnou potravinou, ktorá sa na zaradenie do jedálnička vyložene ponúka a doplní tak nutrične vyváženú stravu v období tehotenstva. Dve porcie rýb týždenne, vrátane jednej porcie rýb tučných, ako je napr. makrela, sardinky, sleď alebo losos, sú považované za zdravé. Mamičkám sa odporúča jesť cca 230 – 340 gramov rýb týždenne, čo sú 2-3 porcie hlavného jedla.

Makrela, ale aj ďalšie druhy rýb v tehotenstve sa nemajú nikdy konzumovať v surovom stave (napr. sushi) z dôvodu hrozby infekcie – listeriózy alebo salmonelózy. Listerióza môže byť nebezpečná pre nenarodené dieťa aj pre matku, salmonelóza ohrozuje predovšetkým zdravie rodičky. Mali by ste sa tiež vyvarovať aj naloženým rybám z dôvodu, vysokého obsahu soli, octu alebo vo veľkom množstve oleja. Všetky menované ingrediencie nemajú pre tehotenstvo prínos a nie sú práve veľmi zdravé.

Aj keď je makrela dravou rybou (všeobecne sa dravé ryby do jedálnička tehotných žien neodporúčajú z dôvodu možného zvýšeného obsahu ortuti v tele dravých rýb), nemusíte sa konzumácii vyhýbať. Makrela je totiž pomerne malou dravou rybou.

Je údená makrela v tehotenstve bezpečnou potravinou?

Áno, pokiaľ je makrela údená minimálne teplým dymom, kedy dosahuje teplota mäsa na konci údenia min. 70 °C. Pri tejto teplote sa zničia prípadné patogény, ktoré môžu v rybe byť. Určite sa vyhnite údenej makrele pripravenej formou údenia studeným dymom. Údenú makrelu si doprajte, ale v striedmejšej forme ako tú čerstvú. Predsa len tá údená obsahuje vyššie množstvo soli.

Dobre pripravenú makrelu si môžete v tehotenstve bez váhania vychutnať. Či už pečenú, grilovanú, dusenú, varenú alebo vyprážanú, aj keď s tým vyprážaním opatrne, iba s malým množstvom oleja. 

Čím je konzumácia makrel v tehotenstve prínosom?

Makrela obsahuje vysoké množstvo kvalitných bielkovín a omega-3 nenasýtených mastných kyselín. Táto ryba má významný obsah vitamínov B12, B3 a D, obsahuje minerálne látky typu: jód, fosfor, selén.

 Makrela nutričné hodnoty

Energia
Kcal
Bielkoviny
Tuky
Sacharidy
 Cholesterol
Vláknina
 Surovina (100g) (kJ)   (g)  (g) (g)  (mg)  (g)
 Čerstvá makrela obyčajná
809 193 19 13 0,03 65 0
 Grilovaná makrela 900 215 20 15 0 x 0
 Údená makrela
1088 260 20 20 0 54 0
 Makrela vo vlastnej šťave
701 167 20 10 0 x 0

Podrobnejšie informácie o konzumácii rýb v tehotenstve nájdete tu 
* Blog firmy My Jasmine Trading s.r.o. poskytuje všeobecné informácie z bežne dostupných informačných zdrojov iba na informačné účely. Obsah týchto stránok nenahrádza profesionálne výživové poradenstvo, zdravotné služby, lekárske rady alebo konzultácie. Ak máte počas tehotenstva nejaké obavy alebo otázky, obráťte sa na svojho ošetrujúceho lekára.