Odborníci na výživu sa na jednom zhodnú. Treska je chutnou morskou rybou, vhodnou na zaradenie nielen do diéty, ale aj do vyváženej tehotenskej stravy.
Treska v tehotenstve dodáva telu matky a jej dieťaťu dôležité živiny na čele s plnohodnotnými bielkovinami, významnými vitamínmi (B12, A, D3), minerálnymi prvkami (selén, jód, draslík, vápnik, železo) a omega-3 esenciálnymi mastnými kyselinami, ovplyvňujú priebeh tehotenstva a preukázateľne znižujú riziko predčasného pôrodu. Majú vplyv aj na samotný vývoj dieťaťa, respektíve na neskorší vývoj motoriky, reči alebo zraku.
Často sa hovorí o prítomnosti ortuti v rybom mäse. Tresčie mäso má stabilne jednu z najnižších meraných hodnôt obsahu ortuti zo všetkých morských a sladkovodných rýb. Viac o prítomnosti tohto toxínu v telách ďalších rýb, ktoré bežne zakúpite na pultoch obchodov sa dozviete v odkaze tu.
odporúča sa konzumácia aspoň 250 - 340 gramov rýb s nižším obsahom ortuti týždenne. Druhy rýb je možné na spestrenie jedálnička striedať (losos, tuniak, makrela, pstruh, sardinky a pod.). Celkové odporúčané množstvo zodpovedá zhruba 2-3 porciám jedla.
Treska je bezpečná na konzumáciu počas tehotenstva, ak bola varená pri teplote min. 63 °C. Tehotné ženy by sa mali vyvarovať surovej alebo nedostatočnej, tepelnej úprave tresky kvôli riziku ochorenia (listerióza, salmonelóza). Surová treska je v jedálničku skôr vzácnosťou, ale môžete naraziť na tresku údenú za studena alebo treskové sushi.
sa tiež priemyselne vyrába z marinovaných tresiek (podobne ako zavináče). Ích konzumácia sa výslovne nezakazuje, ale určite sledujte zloženie výrobku, jeho skladovanie a rýchlu spotrebu po otvorení. Rybí šalát v majonéze je úplne menej vhodný (má mnoho tzv. dutých kalórií) ako rybí šalát v jogurte.
Často sa mamičky pýtajú na to, či môžu jesť počas tehotenstva tresčiu pečeň. Samostatný článok o tejto delikatese nájdete tu.
Ďalším jedlom, respektíve vyrábaným polotovarom z tresiek sú obľúbené krabie tyčinky, ktoré vďaka svojej špecifickosti taktiež popisujeme v samostatnom stati tu.
Treska nutričné hodnoty
|
Energia |
Kcal |
Bielkoviny |
Tuky |
Sacharidy |
Cholesterol |
Vláknina |
Surovina (100g) | (kJ) | (g) | (g) | (g) | (mg) | (g) | |
Čerstvá treska |
337 | 80 | 18 | 0,7 | 0 | 46 | 0 |
Pečená treska bez tuku | 502 | 120 | 21 | 4 | 0 | 0 | 0 |
Filé z tresky |
300 | 71 | 16,2 | 0,6 | 0,1 | 50 | 0 |
Ďalšie zaujímavé informácie sa dozviete v článku Ryby v tehotenstve
* Blog firmy My Jasmine Trading s.r.o. poskytuje všeobecné informácie z bežne dostupných informačných zdrojov iba na informačné účely. Obsah týchto stránok nenahrádza profesionálne výživové poradenstvo, zdravotné služby, lekárske rady alebo konzultácie. Ak máte počas tehotenstva nejaké obavy alebo otázky, obráťte sa na svojho ošetrujúceho lekára.