Zmeniť jazyk CZ Zmeniť jazyk SK

Slede v tehotenstve

Slede patria medzi najpočetnejšie ryby na celom svete. Žijú v obrovských, mnohomiliónových kolóniach. Táto tučná (11,1% tuku) morská ryba s veľmi chutným, mäkkým mäsom, je zdrojom kvalitných bielkovín, omega 3 mastných kyselín, minerálnych látok (draslík, fosfor, sodík, vápnik, horčík, meď) a vitamínov (A, B1, B2, B3, B6, B12, D, E). 

Je vhodná na grilovanie a vyprážanie. Najznámejším spracovaním sleďa je však marinovanie alebo naloženie do slaného alebo sladkokyslého nálevu. 

Konzumácia sleďa v tehotenstve ma neohrozí?

Kyslé ryby v tehotenstveUrčite nie. Slede sú malé ryby, živiace sa planktónom a malými kôrovcami, červami a pod., teda obsahujú veľmi malú hladinu ortuti v tele. Ortuť je toxická látka, dostávajúca sa do ekosystému znečisťovaním prírody. Má schopnosť akumulácie v organizme a ďalej sa prirodzenou cestou prenášať potravinovým reťazcom. Ryby ako konečný článok tohto reťazca obsahujú najväčšie množstvo zlúčenín ortuti.

V tehotenstve je odporúčaná konzumácia 220-340 gramov rýb týždenne, čo sú cca 2-3 porcie. Sleď má mať v jedálničku pre tehotné určite svoje miesto. Odborníci ale neodporúčajú jesť ryby údené studeným dymom, ryby surové alebo nedovarené. V takto pripravenej strave hrozí prípadné nebezpečenstvo nákazy salmonelózou, listeriózou alebo parazitárnym ochorením, ktoré môže ohroziť nielen vás, ale aj vaše nenarodené dieťa. 

Kyslé ryby v tehotenstve

Zakázané ovocie chutí najviac...toto porekadlo platí v tehotenstve aj u rýb. Tehotenské chute robia svoje. Určite ste aj vy dostali niekedy neodolateľnú chuť na kyslého zavináča, slané matjesy. Všetky vymenované pochúťky sú robené z marinovaných sleďov. 

Zavináče v tehotenstve

nie sú pre budúcu matku vyslovene nebezpečným jedlom, riziko nákazy je minimálne. Po otvorení zavináča hneď skonzumujte. Ide o surové sleďové filety, ktoré sa marinujú 3-4 dni v náleve (voda, kvasný ocot, konzervant) a následne sa do každého plátku sleďa zavinie marinovaná cibuľa, sterilovaná kapusta, uhorky a mrkva. 

Matjesy v tehotenstve

Konzumácia nie je nebezpečná, riziko nákazy je veľmi nízke, ale matjesy nie sú v tehotenstve vhodným pokrmom. Obsahujú vysoké množstvo soli a majú tzv. „prázdne kalórie“ vďaka veľkému množstvu oleja. Matjesy sú po otvorení určené na následnú konzumáciu. Opäť sa jedná o surové sleďové filety. Marinujú sa 4-5 dní v slanom náleve (voda, soľ, zrecí prípravok obsahujúci kyselinu citrónovú, dextrózu a glutaman, konzervant). Po tejto dobe sa pridá marinovaná cibuľa s paprikou a následne sa obsah zaleje repkovým olejom. 

Slede sú v globálnom meradle zrejme najspracovávanejšou rybou. Ďalšími výrobkami zo sleďov sú pečenáče a rôzné druhy rybích šalátov spracovávaných v rôznych chutiach.

 Slede nutričné hodnoty

Energia
Kcal
Bielkoviny
Tuky
Sacharidy
 Cholesterol
Vláknina
 Surovina (100g) (kJ)   (g)  (g) (g)  (mg)  (g)
 Zavináč v sladkokyslom náleve
343  82  13  3 1  x 0,2
 Korenené matjesy v oleji
1740 416 12 44 0,8
x 0,1
 Slede v oleji
1100  263 9 27 2  x 0

Tématický článok o rybách v tehotenstve Tu 
* Blog firmy My Jasmine Trading s.r.o. poskytuje všeobecné informácie z bežne dostupných informačných zdrojov iba na informačné účely. Obsah týchto stránok nenahrádza profesionálne výživové poradenstvo, zdravotné služby, lekárske rady alebo konzultácie. Ak máte počas tehotenstva nejaké obavy alebo otázky, obráťte sa na svojho ošetrujúceho lekára.