Zmeniť jazyk CZ Zmeniť jazyk SK

Tavený syr v tehotenstve

Tavený syr patrí medzi obľúbený typ potraviny, po ktorej každá gazdinka kedykoľvek siahne do chladničky, aby rýchlo vykúzlila chutné raňajky alebo prichystala desiatu deťom. Tavený syr nájdeme na regáloch každého obchodu.

Tavený syr v tehotenstveMá širokú škálu konzistencie od úplne roztierateľnej až po polomäkkú. Záleží na obsahu sušiny a tuku.
Výhodou tavených syrov je ich spektrum chutí (chutia po spracovanom type tvrdého syra) a vyrábajú sa v mnohých príchutiach. Z tých najznámejších spomeňme: tavený syr so šunkou, s bylinkami, s pažítkou, s paprikou, s údeným syrom alebo so šampiňónmi. Jasným benefitom tavených syrov je ich trvanlivosť až niekoľko mesiacov alebo spomínané rýchle použitie.

Ako prebieha výroba tavených syrov?

Tavené syry sa nevyrábajú priamo z mlieka – ide o mylnú predstavu. Vyrábajú sa z tvrdých syrov. V mliekarňach tak môžu využiť technologické zvyšky (odrezky, prebytky), prípadne tvrdé syry, ktoré neprešli kontrolou tvaru, vzhľadu, alebo tie, ktoré nemajú stanovený obsah sušiny. Neskôr sa pridáva maslo, tvaroh alebo srvátka. K podstatnej súčasti výroby tavených syrov patrí pridavok taviacich solí. Ide o citráty alebo fosfáty. Všetko sa po určenú dobu a pri teplote okolo 90 – 100 °C ohrieva.
Takto spracovaný tavený syr sa ešte za tepla formuje do plastových misiek, jednotlivých kúskov aké poznáme alebo do veľkých gastro balení.

Tavený syr v tehotenstve

vďaka spôsobu spracovania – termizácii a zloženiu (priemyselne sa u nás vyrába v zásade z kravského mlieka) patrí medzi bezpečnú potravinu pre ženy v inom stave. O tavenom syre panujú aj v dnešnej dobe zastarané a mylné predstavy medzi ktoré patria:

- taviace soli pomáhajú odvápňovať kosti:

  • citraty majú veľmi malú schopnosť výmeny vápenatých iónov, posúvajú však hodnotu pH a priaznivo ovplyvňujú chuť.
  • polyfosforečnany sa naopak vyznačujú vysokou schopnosťou výmeny iónov a dokážu predĺžiť trvanlivosť výrobku, čo je ďalší významný benefit pre spotrebiteľov. Fosforečnany  vykazujú silný krémový efekt - žiaduci najmä u roztierateľných tavených syrov.

- vápnik z tavených syrov je pre telo menej využiteľný:

  • biologická využiteľnosť vápnika pochádzajúceho z tavených syrov je síce mierne nižšia ako u mlieka a fermentovaných mliečnych výrobkov, avšak stále je významne vyššia ako napríklad u rastlinných zdrojov. (Zdroj: www.agropress.cz)

Tavené syry v kuchyni

nájdeme na každom kroku. Nachádzajú uplatnenie nielen pri asi najbežnejšom využití, teda natretí priamo na chlieb alebo pečivo, ale sú neoddeliteľnou súčasťou mnohých receptov v studenej kuchyni – najmä rôznych nátierok a predjedál.

Tavené syry nutričné hodnoty

Energia
Kcal
Bielkoviny
Tuky
Sacharidy
 Cholesterol
Vláknina
 Surovina (100g) (kJ)   (g)  (g) (g)  (mg)  (g)
Karička klasik roztierateľný taveny syr
867 207 9 17 5 x x
Melina tavený sýr so šunkou
1252 299 15 25 3 x x
Apetito linie tavený sýr
 687 164  12 10 6 x 0

Desiatky syrov a ich vhodnosť pre tehotenstvo posudzujeme v tematickom článku Syry v tehotenstve 
* Blog firmy My Jasmine Trading s.r.o. poskytuje všeobecné informácie z bežne dostupných informačných zdrojov iba na informačné účely. Obsah týchto stránok nenahrádza profesionálne výživové poradenstvo, zdravotné služby, lekárske rady alebo konzultácie. Ak máte počas tehotenstva nejaké obavy alebo otázky, obráťte sa na svojho ošetrujúceho lekára.