Zmeniť jazyk CZ Zmeniť jazyk SK

Parmezán v tehotenstve

Parmezán – slovo je prevzaté z francúzštiny: parmesan (parmský). Originálne syry s „rodokmeňom“ majú presný názov Parmigiano-Reggiano (chránené označenie pôvodu). Syry s takýmto značením sa musia vyrábať podľa presných receptúr a zloženia iba v Taliansku a musia pochádzať z oblastí Parmy, Modeny, Mantuy, Bologne a Reggio Emilia.

Parmezán v tehotenstveMôžem jesť parmezán v tehotenstve?

Tradičný Parmigiano Reggiano je tvrdý, taliansky syr, ktorý je pre konzumáciu v tehotenstve bezpečný aj napriek tomu, že sa vyrába z nepasterizovaného mlieka. Nepasterizované mlieko môže obsahovať choroboplodné zárodky, ale vďaka tomu, že má parmezán nízky obsah vody a dlhú dobu zrenia 12-36 mesiacov, sťažuje tak prežitie patogénom, aký je napríklad listéria. Neoriginálne typy parmezánu sú často vyrobené z mlieka pasterizovaného, kde žiadna zdravotná komplikácia nehrozí.

Jedna z laboratórnych štúdií skúmala to, ako sa budú správať zámerne pridané baktérie listérie v parmezáne počas doby jeho zrenia. Ako syr zrel a vysychal, neboli v syre po 2-16 týždňoch detekované žiadne listerie monocytogenes v závislosti od kmeňa patogénu a šarže syra (zdroj: PubMed).

Špecifikácia parmezánu

Ide o tvrdý, zrejúci syr z kravského mlieka. Originál má dobu zrenia min. 12 mesiacov. Má žltú až hnedo-zlatistú krustu (v závislosti od veku - starší syr tmavne). Vnútro syra je žlté, so zrnitou štruktúrou, ktorá vekom krehne. Chuť je výrazná, jemne ostrá, chuťový vnem sa môže líšiť od mierne kyslého až po orechový.

Z parmezánu vyčarujete skvelé recepty nielen pre tehotné

Používa sa štandardne do krémového rizota, do cestovín, na pizzu alebo do pečených zemiakov. Parmezán nie je vhodný iba pre tých z vás, ktorí bežne držia keto diétu (neobsahuje žiadne cukry), ale aj pre tehotné, ktoré si chcú na tejto delikatese pochutnať. Obsahuje cca 33% tuku v sušine, nie je teda ani light, ale ani veľmi tučný… jednoducho je tak akurát. Dobrú správu máme aj pre tých, ktorí trpia intoleranciou na laktózu – tá v syre nie je obsiahnutá a preto si túto pochúťku môžu tiež dopriať.

Parmezán obsahuje vysoké množstvo živočíšnych bielkovín (až 33%), veľa dôležitých minerálnych látok, najviac je v syre fosforu, vápnika, selénu, zinku a sodíka. Obsahuje aj dostatok železa, ktoré ženy v tehotenstve potrebujú vo zvýšenom množstve. Z vitamínov má najväčšie zastúpenie vitamín B12, ďalej vitamín A a vitamín B2.

Obľúbené značky Parmigiano-Reggiano v SR

  • Ambrosi
  • Castellazzo
  • Italiamo
  • Lovelio
  • Zanetti

 Obľúbená značka parmezánu z ČR

  •  Gran Moravia (zakladateľom je najstarší syrársky rod Brazalle z Talianska)

 Parmezán nutričné hodnoty

Energia
Kcal
Bielkoviny
Tuky
Sacharidy
 Cholesterol
Vláknina
 Surovina (100g) (kJ)   (g)  (g) (g)  (mg)  (g)
 Parmigiano Reggiano Lovilio 1671 399 32 30 0 x x
 Parmazán Gran Moravia
1573 376 31 28 0,6 x x

Kompletné informácie o vhodnosti syrov sa dočítate v článku: Syry v tehotenstve 
* Blog firmy My Jasmine Trading s.r.o. poskytuje všeobecné informácie z bežne dostupných informačných zdrojov iba na informačné účely. Obsah týchto stránok nenahrádza profesionálne výživové poradenstvo, zdravotné služby, lekárske rady alebo konzultácie. Ak máte počas tehotenstva nejaké obavy alebo otázky, obráťte sa na svojho ošetrujúceho lekára.