Zmeniť jazyk CZ Zmeniť jazyk SK

Mozzarella v tehotenstve

Mozzarella je jemný, čerstvý, snehobiely syr balený v sáčku, obsahujúci aj srvátku. Mozzarella je pôvodom z Talianska (z oblasti Campania) a výrobok je v origináli vyrábaný z byvolieho mlieka (Mozzarella di Bufala Campana DOP) . Názov vznikol zo slova mozzara - odrezať, syr je totiž formovaný nožom. Vyrába sa v rôznych tvaroch a veľkostiach, obvykle v tvare čerešní (ciliegine), mini guličiek (perline) alebo bochníkov (bocconcini).

Mozzarella v tehotenstveMozzarella v tehotenstve neuškodí?

Nemusíte sa ničoho báť, pretože sa dnes tento syr bežne vyrába z pasterizovaného kravského mlieka (Fior di latte) a je teda pre tehotnú ženu bezpečný. Pozor snáď dajte len pri potulkách Talianskom, kde môžete naraziť na lokálnych distribútorov a farmy, ktoré ponúkajú mozzarellu z mlieka nepasterizovaného.

Tento syr má nižší obsah kalórií, obsahuje veľa vápnika a živočíšnych bielkovín potrebných v tehotenstve. Je skvelým zdrojom fosforu a vitamínu B12. Mozzarella je vhodná pre ľudí s chorými obličkami a pečeňou a vďaka nízkemu obsahu sodíka a soli aj pre ľudí s vysokým tlakom.

Mozzarella nachádza uplatnenie v studenej kuchyni, najčastejšie v kombinácii s rôznou zeleninou (šaláty), ale aj v teplej kuchyni . Pridáva sa do cestovín, na pizzu alebo do lasagni.

Niečo z histórie mozzarelly

Zdroje nám hovoria, že mozzarella sa už vyskytovala v 12. storočí. V skutočnosti sa hovorí o byvolom syre zvanom „plodina“ ponúkanom pútnikom, ktorí každoročne jazdili do kláštora San Lorenzo v Capua. Voľba nebola diktovaná hľadaním konkrétneho chutného receptu: išlo iba o uchovanie mlieka, čo bolo v tom čase veľmi ťažké. Jeho premena na syr predlžovala dobu, počas ktorej bolo možné jedlo skonzumovať.

Konkrétny názov „mozzarella“ sa objavuje v roku 1570 v knihe pápežského kuchára Bartolomea Scappiho. Popularita tohto syra rástla exponenciálne až do roku 1700, kedy bol založený "byvolí register". V bourbonskom období umožnila výstavba železníc vyvážať mozzarellu po celom Taliansku. Označenie „buvolia mozzarella“ sa nakoniec objavilo až v roku 1942: predtým v skutočnosti mozzarella z kravského mlieka neexistovala a hovorilo sa jej fior di latte. (Zdroj: www.labussolanews.it)

 Mozzarella nutričné hodnoty

Energia
Kcal
Bielkoviny
Tuky
Sacharidy
 Cholesterol
Vláknina
 Surovina (100g) (kJ)   (g)  (g) (g)  (mg)  (g)
 Mozzarella
1176 281 19 22 2 0,08 0
 Mozzarella di bufala campana DOP 1143 273 14 23 1 x 0

Ďalšie tipy na bezpečné syry v tehotenstve nájdete v našom článku: Syry v tehotenstve 
* Blog firmy My Jasmine Trading s.r.o. poskytuje všeobecné informácie z bežne dostupných informačných zdrojov iba na informačné účely. Obsah týchto stránok nenahrádza profesionálne výživové poradenstvo, zdravotné služby, lekárske rady alebo konzultácie. Ak máte počas tehotenstva nejaké obavy alebo otázky, obráťte sa na svojho ošetrujúceho lekára.