Zmeniť jazyk CZ Zmeniť jazyk SK

Koriander v tehotenstve

Koriander v tehotenstveKoriander siaty je bylina (latinsky Coriandrum sativum), patriaca do čeľade mrkvovitých. Je príbuzná kôpru, rasci alebo anízu. Rastie na dlhých, jemných stonkách, listy sa podobajú listom petržlenu. Rastlina bežne dosahuje až jeden meter. V planej podobe sa vyskytuje v Stredomorí, inak je od pradávna pestovaná v Egypte a Indii a patrí zaslúžene medzi skupinu najstarších korení spomínaných už v Starom zákone.

Využitie nachádza celá rastlina, ale obvykle sa používajú len sušené semienka a čerstvá vňať (listy). K účinným látkam v koriandre patria silice (esenciálne oleje) a vitamíny skupiny B a K. Koriander sa využíva nielen ako korenie, ale aj v bylinných čajoch alebo v liečiteľstve. Obklady z koriandra napomáhajú uľahčiť reumatickým problémom s kĺbmi.

Koriander ako korenie

Ak sa bavíme o korení, tak semienka koriandra dodávajú jedlám charakteristickú vôňu a sú chutným korením. Majú sladkastú chuť a zahrievaním alebo pražením je chuť intenzívnejšia a štipľavejšia. Bez koriandra by sme si ťažko vystačili v mexickej, arabskej alebo indickej kuchyni. Listy majú trochu inú, napriek tomu jedinečnú chuť, ktorú niektorí milujú, ale iní naopak neznášajú.

Koriander v tehotenstve

je všeobecne bezpečný a prospešný zdraviu, pri bežnej konzumácii a spotrebeKoriander podporuje trávenie a tvorbu žalúdočných štiav, znižuje nadúvanie a pocit plnosti.

Ojedinele môže mať koriander vedľajšie účinky od rozvoja pečeňových problémov až po možné zníženie hladiny cukru v krvi. Môže viesť k citlivosti na slnko, zažívacím problémom alebo rôznym kožným problémom.

Koriander použitie v kuchyni

Koriander pridávajte do jedál vždy na konci varenia alebo len ako čerstvo rezanú vňať. Dlhým varením totiž stráca toto korenie svoju chuť. Pokiaľ použijete čerstvú vňať, ktorou len jedlo dozdobíte, nezabudnite ju riadne umyť pod tečúcou vodou, aby ste ju zbavili prípadných nečistôt a zabránili tak zbytočnej kontaminácii pokrmu.

Vňať je tiež vhodná na ochutenie grilovaných rýb. Využitie sa nájde nielen pri zaváraní zeleniny a húb, ale aj v údenárskych výrobkoch alebo pri príprave hovädzieho a jahňacieho mäsa. Výborne sa hodí do salsy, majonéz, smotanových zálievok a tvarohových nátierok.

Koriander je štandardnou súčasťou koreniacich zmesí, z ktorých tie najznámejšie sú indické karí alebo perníkové korenie. Semená koriandra sú súčasťou ochucovadiel ginu.

Ďalšie druhy korenia a vplyv na tehotenstvo popisujeme tu: Korenie v tehotenstve 
* Blog firmy My Jasmine Trading s.r.o. poskytuje všeobecné informácie z bežne dostupných informačných zdrojov iba na informačné účely. Obsah týchto stránok nenahrádza profesionálne výživové poradenstvo, zdravotné služby, lekárske rady alebo konzultácie. Ak máte počas tehotenstva nejaké obavy alebo otázky, obráťte sa na svojho ošetrujúceho lekára