Zmeniť jazyk CZ Zmeniť jazyk SK

Chilli v tehotenstve

Akonáhle zistíte, že ste tehotná, veľmi skoro sa začnete zaujímať o to ako a čo jete. Dôvod je jasný, začnete sa obávať nielen o vaše zdravie, ale najmä o zdravie budúceho potomka. Veľká časť populácie má rada ostré, korenené jedlá. Pálivú chuť milujú aj ženy.

Chilli v tehotenstve

Pre jednu z najpálivejších chutí používame v kuchyni chilli, vo forme sušeného a mletého korenia alebo ako čerstvú ingredienciu - chilli papričky. Ide o krovité rastliny, ktoré majú malé papričky (nazývané aj feferónky) s veľmi výraznou vôňou a veľkým množstvom pálivej látky zvanej kapsaicín – prírodný alkaloid, ktorý vyvoláva extrémne pálivú reakciu s akýmkoľvek ľudským tkanivom.

Chilli papričky pestovali už indiánske kmene dlho pred objavením Ameriky (6 tisíc rokov pred naším letopočtom). Po objavení Ameriky bol tento produkt v podobe korenia dovážaný najmä portugalskými a španielskymi kupcami do Európy, kde sa aj vďaka tomu, že nahrádzalo vtedy drahé a málo dostupné čierne korenie rýchlo rozšírilo do celého sveta. V súčasnosti sa pestuje v rozmanitých odrodách takmer po celom svete.

Pálivosť chilli korenia sa líši v závislosti od toho, kde sú chilli papriky pestované. Medzi najobľúbenejšie odrody patria papričky Chipotle, Jalapenos, Piri Piri alebo Habanero. Chilli si obľúbili vo svojej kuchyni hlavne Mexičania, Indovia alebo Thajčania.

Chilli v tehotenstve

Dobrá správa pre všetky tehotné ženy je tá, že nebolo nikdy dokázané, že by ostré jedlo vrátane čili korenia poškodzovalo zdravie matky alebo ohrozovalo zdravý vývoj dieťaťa v tele matky. Dá sa predpokladať, že ak ste boli zvyknutá konzumovať silne korenené jedlá pred tehotenstvom, tak vám chilli neublíži ani v tehotenstve.

Chilli papričky v tehotenstveV individuálnych prípadoch môžu ranné nevoľnosti spôsobiť nechuť k tomuto koreniu, v neskoršom štádiu tehotenstva môže prispieť k poruchám trávenia alebo k páleniu záhy.

Chilli obsahuje najmä vitamíny A, C a skupinu vitamínov B. Z minerálov je to draslík, horčík, mangán a železo. Podporuje trávenie jedla. Chilli podstatne zvyšuje pocit sýtosti, takže zjete oveľa menej jedla. Zároveň sa po konzumácii chilli, feferónov alebo kajenského korenia (zmes mnohých druhov chilli papričiek) v tele vyplavujú endorfíny, spôsobujúce pocity šťastia.

Využitie chilli papričiek

Nepoužíva sa len pri varení, ale aj v kozmetike alebo farmácii. Účinkuje ako prírodné analgetikum (protibolestivo), antiseptikum (ničí baktérie), má pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém. Chilli a všeobecne kapsaicín zrýchľuje metabolizmus tela zvýšením telesnej teploty, srdcového tepu a kyslíka. Táto kombinácia tzv. „spaľuje tuky“.

Chilli v kuchyni

má pomerne široké využitie. Výhodou je to, že sa varením neznižuje jeho pálivosť – takže pozor pri dochucovaní. Chilli dokáže v správnom pomere a pri použití správnych druhov papričiek pozdvihnúť takmer každé jedlo na vyšší level. V poslednej dobe sa jeho obľuba zvýšila vďaka rôznym druhom čili omáčok a dipov, ktoré si v rôznej koncentrácii pridáte do vašich obľúbených jedál.

Informácie o vhodnosti konzumácie ďalších korenín v tehotenstve sa dozviete tuKorenie v tehotenstve 
* Blog firmy My Jasmine Trading s.r.o. poskytuje všeobecné informácie z bežne dostupných informačných zdrojov iba na informačné účely. Obsah týchto stránok nenahrádza profesionálne výživové poradenstvo, zdravotné služby, lekárske rady alebo konzultácie. Ak máte počas tehotenstva nejaké obavy alebo otázky, obráťte sa na svojho ošetrujúceho lekára