Zmeniť jazyk CZ Zmeniť jazyk SK

Tvaroh v tehotenstve

Tvaroh patrí medzi náš najbežnejší a najpoužívanejší nezrejúci syr v kuchyni. Má bielu farbu, je hrudkovitý a prechádza až do krémovej, pastovitej štruktúry, v závislosti od obsahu tuku v sušine. Môže byť buď kyslý alebo sladký – podľa zvoleného technologického postupu výroby.

Tvaroh v tehotenstveProces mliečneho kysnutia je pri jeho výrobe vyvolávaný prírodnou cestou, skysnutím mlieka, ktoré sa zahrieva na teplotu 28–32 stupňov Celzia. Keď sa oddelí vytvorený produkt od srvátky (odpad pri výrobe tvarohu), precedí sa cez filter alebo tkaninu. Srvátka sa potom nechá samovoľne odkvapkať alebo môže byť odstredená. Týmto procesom vzniká kyslý tvaroh.

Druhý spôsob výroby nám zaisťuje sladký tvaroh tak, že sa do mlieka pridá syridlo (výťažok zo sliznice žalúdka sajúcich teliat) a to vzápätí zráža mliečnu bielkovinu kazeín. Opäť vznikne aj dodatočná srvátka, ktorá sa odcedí alebo odstredí.

Tvaroh triedime do niekoľkých skupín:

podľa množstva obsahu tuku

  • tučný (nad 5 % tuku)
  • polotučný (do 5 % tuku)
  • nízkotučný (do 1 % tuku)

 podľa konzistencie

  • mäkký
  • tvrdý

Tučný tvaroh vzniká priemyselne prevažne dodatočným dochutením smotanou. Čím má tvaroh viac tuku, tým má jemnejšiu konzistenciu a je chuťovo výraznejší, pretože tuk je prirodzeným prenášačom chutí.

Tvaroh v tehotenstve je odporúčaný

Konzumácia tvarohu sa v tehotenstve vrelo odporúča. Je zdraviu prospešný nielen pre budúce matky, ale aj pre deti alebo staršie osoby. Nemusíte sa obávať žiadnej kontaminácie, pretože sa tvaroh vyrába priemyselne iba z ošetreného, teda pasterizovaného kravského mlieka. Obozretnosť je na mieste snáď len v ojedinelých prípadoch, keď niekde na dedine ochutnáte domáci tvaroh z miestneho zdroja, farmy a je vyrobený z mlieka nepasterizovaného.

Tvaroh je veľmi hodnotnou potravinou

obsahuje veľké množstvo vápnika, tak dôležitého pre tvorbu kostí, ale má aj ďalšie, nemenej dôležité minerály akými sú fosfor, meď, draslík alebo horčík. Z vitamínov tvaroh najviac obsahuje vitamíny skupiny B, A alebo E.

Využitie v kuchyni je rôznorodé

Tvaroh má svoje nezastupiteľné miesto nielen v buchtách, závinoch, koláčoch, ale aj v mnohých sladkých dezertoch a múčnikoch. Využijete ho tiež naslano, je základom rozmanitých nátierok (budapeštianska, vajíčková, cesnaková, tvarohová s pažítkou a pod.).

Je súčasne aj ďalej spracovávaným polotovarom. Vyrábajú sa z neho napríklad slávne Olomoucké syrečky, Cottage, termizované výrobky typu jako je termix alebo tradičný indický syr Paneer.

 Tvaroh nutričné hodnoty

Energia
Kcal
Bielkoviny
Tuky
Sacharidy
 Cholesterol
Vláknina
 Surovina (100g) (kJ)   (g)  (g) (g)  (mg)  (g)
 Tvaroh tučný
546 130 9 9 4 x x
 Tvaroh polotučný
397 95
 10 4 4
 Tvaroh nízkotučný
268 64 11 3 0,5 x 0

Rozumieme syrom a poradíme, ktoré sú v tehotenstve prospešné. Čítajte článok: Syry v tehotenstve 
* Blog firmy My Jasmine Trading s.r.o. poskytuje všeobecné informácie z bežne dostupných informačných zdrojov iba na informačné účely. Obsah týchto stránok nenahrádza profesionálne výživové poradenstvo, zdravotné služby, lekárske rady alebo konzultácie. Ak máte počas tehotenstva nejaké obavy alebo otázky, obráťte sa na svojho ošetrujúceho lekára.