Zmeniť jazyk CZ Zmeniť jazyk SK

Tvarôžky v tehotenstve

Kto pozná typicky český syr, ktorý je cítiť už zďaleka? Kto ešte netuší o ktorý ide, tak pridáme nápovedu: Olomouc. Áno, reč bude o olomouckých tvarôžkoch, inak zvané syrečky.

Tvarôžky alebo syrečky, ako je to správne?

Pod rôznymi názvami si každý predstaví rovnaký, zrejúci syr charakteristickej chuti a vône. Rozdiel v používaní názvov nám jasne ukazuje mapa ČR. Na Morave ide o tvarôžky a v Čechách o syrečky. Začiatok výroby na Hanej sa datuje až do 15. storočia. Originálne tvarôžky sa vyrábajú v Lošticiach už od roku 1876. Ide teda tak trochu o český národný poklad.

Sú olomoucké tvarôžky v tehotenstve bezpečným jedlom?

Áno, syrečky si v tehotenstve môžete občas dopriať, nemalo by sa to s nimi však preháňať (pomerne vysoký obsah soli až 5%). Z mikrobiologického hľadiska môže ojedinele dôjsť k rastu škodlivých baktérií na povrchu, avšak to je skôr otázkou správneho skladovania, ktoré má byť v chlade s teplotou v rozmedzí 4–8 °C. Pri tepelnom spracovaní (vyprážanie, zapekanie do pokrmov) sú pre tehotné matky úplne bez obáv.

Samotný produkt je bezpečný, vyrobený z pasterizovaného tvarohu, pri zachovaní vysokých hygienických štandardov pri výrobe, zrení a balení. Pasterizácia ničí všetky patogénne organizmy, vrátane obávaných baktérií Listeria monocytogenes, ktoré spôsobujú ochorenie listeriózu. Tehotné ženy sú až 20 násobne náchylnejšie na toto ochorenie, než ženy, ktoré nie sú gravidné, preto je dobré dodržiavať všetky zásady správneho stravovania v tehotenstve.

Charakteristika syrečkov

Ide o silne aromatický, zrejúci syr s nezameniteľnou, lahodnou chuťou, rovnako tak aj s typickou vôňou, ktorý je u niekoho až zápachom :-). Olomoucké syrečky majú svoj ikonický tvar krúžkov alebo tyčiniek so zlatožltým, mazľavým povrchom a polomäkkou až mäkkou konzistenciou s jantárovou farbou na reze. Na výrobu nie sú použité žiadne stabilizátory, umelé konzervanty ani tepelné spracovanie, iba spomínaný pasterizovaný netučný tvaroh, soľ, regulátor kyslosti a šľachtené mliekarenské kultúry baktérií. Pozor na to, že syrečky obsahujú alergén – kravské mlieko, z ktorého je tvaroh vyrobený.

Majú vysokú nutričnú hodnotu, a sú vhodné na zaradenie do diétneho programu vďaka vysokému obsahu živočíšnych bielkovín a nízkemu podielu tuku. Obsahujú vysoké množstvo vápnika, ktorý je pre ženy počas tehotenstva dôležitou stavebnou látkou. Ako uvádza výrobca, sú tiež vhodné pre bezlepkovú diétu. Syrečky sú pomerne slané (5% obsahu). Pozor by si teda mali dať všetci, ktorých trápi vysoký cholesterol, alebo majú problémy s obličkami.

Najbežnejšie sa jedia syrečky samostatne s čerstvým chlebom. Dobré sú tiež vyprážané alebo nakladané. Prichystáte si z nich aj výbornú nátierku alebo poslúži ako výborný komponent v studenej kuchyni.

 Tvarôžky nutričné hodnoty

Energia
Kcal
Bielkoviny
Tuky
Sacharídy
 Cholesterol
Vláknina
 Surovina (100g) (kJ)   (g)  (g) (g)  (mg)  (g)
 Olomoucké tvarôžky
530 127 28 0,5 3 0 0

Informácie o konzumácii ďalších syrov v tehotenstve nájdete tu: Syry v tehotenstve 
* Blog firmy My Jasmine Trading s.r.o. poskytuje všeobecné informácie z bežne dostupných informačných zdrojov iba na informačné účely. Obsah týchto stránok nenahrádza profesionálne výživové poradenstvo, zdravotné služby, lekárske rady alebo konzultácie. Ak máte počas tehotenstva nejaké obavy alebo otázky, obráťte sa na svojho ošetrujúceho lekára.