Zmeniť jazyk CZ Zmeniť jazyk SK

Kozí syr v tehotenstve

Kozí syr v tehotenstve

Kozí syr v tehotenstveKozie syry sú všeobecne zdraviu prospešné, sú vyhľadávané pre svoju výraznú, nezameniteľnú chuť a vôňu. Ako je to ale s konzumáciou kozieho syra v období tehotenstva?

Jesť kozí syr počas tehotenstva nie je na závadu, ak je vyrobený z pasterizovaného kozieho mlieka. Výhod konzumácie kozieho syra počas tehotenstva je hneď niekoľko:

  • je kvalitným zdrojom vápnika na tvorbu kostí a zubov
  • obsahuje mnoho ďalších, dôležitých minerálnych látok (draslík, horčík, selén, fosfor, selén, meď, mangán a železo). Tie sú potrebné ako pre vás, tak aj pre bábätko
  • je stráviteľnejšií ako syry z kravského mlieka. Kozie mlieko je totiž zložením podobné tomu materskému. Dokonca môže pomôcť vysporiadať sa lepšie aj s tehotenskými nevoľnosťami
  • obsahuje vysoký obsah živočíšnych bielkovín (kazeín, albumín, globulín), potrebné pre rozvoj svalov a pre budovanie tela nenarodeného dieťaťa
  • oproti iným druhom syrov z kravského mlieka, obsahuje kozí syr menej laktózy (cca o 10%). Laktóza vyvoláva u niektorých ľudí alergické reakcie
  • je prospešný pre črevá a žalúdok
  • je menej kalorický ako syry z kravského mlieka. Kozie mlieko obsahuje o 10% menej kalórií a taktiež obsahuje o tretinu menej cholesterolu. Kozie syry sú tak vhodné aj pre diétny režim a zdravý jedálniček tehotných žien.

Je každý druh pasterizovaného kozieho syra v tehotenstve vhodný?

Nie všetky typy pasterizovaných kozích syrov sú v tehotenstve bezpečné. Tehotné ženy by nemali jesť mäkké, zrejúce kozie syry s plesňou vo vnútri alebo na povrchu (napr. kozií Camembert, Brie alebo Chèvre). Existuje tu hrozba prípadnou nákazou baktériami Listeria monocytogenes, spôsobujúcou listeriózu.

Konzumácia mäkkých kozích syrov bez plesne je bezpečná, rovnako tak aj konzumácia vyzretých, tvrdých kozích syrov je pre budúce rodičky bezproblémová.

Pozor si dajte pri cestovaní. Môžete sa dostať k ochutnávke kozieho syra z lokálnej farmy, kde nepoužívajú pasterizáciu mlieka (bežne napr. vo Francúzsku). Mlieko, ktoré nie je tepelne ošetrené pasterizáciou, môže obsahovať patogénne organizmy: salmonelu, campylobacter, escherichia.coli alebo listériu (Zdroj: CDC). Rovnako treba vždy overovať pôvod a zloženie syrov pri nákupe na farmárskych trhoch.

Tepelne upravený kozí syr je OK

Pokiaľ si predsa len nebudete istá, tak Vás môžeme upokojiť. Varený, vyprážaný, grilovaný alebo zapekaný kozí syr, dokonca aj Chèvre sa v tehotenstve nemusíte báť jesť, za podmienky, že syr vo vnútri, pri tepelnej úprave dosiahol teplotu min. 71 °C. Táto teplota ničí všetky prípadné patogény.

Kozí syr v kuchyni

Kozí syr je na vzostupnej trajektórii svojej slávy. Aj napriek vyššej cene si získava stále väčšiu obľubu v domácnostiach. Využijete ho ako v studenej, tak aj v teplej kuchyni pri príprave rôznych druhov nátierok, v zeleninových šalátoch, samostatne na degustáciu alebo do zapekaných pokrmov.

 Kozí syr nutričné hodnoty

Energia
Kcal
Bielkoviny
Tuky
Sacharidy
 Cholesterol
Vláknina
 Surovina (100g) (kJ)   (g)  (g) (g)  (mg)  (g)
 Čerstvý kozí syr prírodný
1090  260 21  19 1  x  0
 Kozí syr tvrdý
 1888  451 31  36  2 105  0
 Président La Brique de Cherve 1211 289 19 24  0,5  x  0

Poznáme vhodnosť ďalších syrov v tehotenstve. Stačí len kliknúť na Syry v tehotenstve 
* Blog firmy My Jasmine Trading s.r.o. poskytuje všeobecné informácie z bežne dostupných informačných zdrojov iba na informačné účely. Obsah týchto stránok nenahrádza profesionálne výživové poradenstvo, zdravotné služby, lekárske rady alebo konzultácie. Ak máte počas tehotenstva nejaké obavy alebo otázky, obráťte sa na svojho ošetrujúceho lekára.