Zmeniť jazyk CZ Zmeniť jazyk SK

Feta syr v tehotenstve

Feta je slaný syr pochádzajúci z Grécka, je rovnako ako naša bryndza tradične produkovaný z plnotučného ovčieho mlieka, ktoré obsahuje až dvakrát viac tuku ako kravské mlieko. Feta sa vyrába už niekoľko storočí a nie je veľa tradičných gréckych pokrmov, ktoré by tento lahodný syr zabudli použiť.

Novodobé normy umožňujú výrobcom primiešavať do ovčieho mlieka až 30% kozieho mlieka. V EÚ sa syr nevyrába, pretože má chránené označenie pôvodu. Poznáme 2 typy syru feta: je buď v mäkkej podobe alebo v tvrdom stave, všetko závisí od doby dozrievania. Mäkká podoba syra je sladšia. Tvrdý typ fety je slanší a má oveľa výraznejšiu vôňu a chuť.

Feta je len jedna

Neexistuje žiadny variant syru feta z kravského mlieka a pokiaľ áno, tak nejde o fetu. Syr je pomerne drahý a býva občas v gastro priemysle nahradzovaný chuťovo podobným balkánskym syrom, ktorý je ale iný, pretože je z kravského mlieka. Jednoducho a skrátka feta je len jedna.

Syr zreje až niekoľko mesiacov v slanom náleve, vďaka ktorému získava svoju charakteristickú chuť. Najchutnejší je zo 100% ovčieho mlieka, ktoré vytvoria identický buket a nezameniteľnú chuťovú stopu po ovčom mlieku.

Feta syr v tehotenstve

Feta syr v tehotenstveFeta sa v tehotenstve veľmi neodporúča, predovšetkým kvôli vysokému obsahu soli (až 5 %). 100 gramov fety obsahuje viac ako 70% dennej odporúčanej dávky sodíka. Inak je syr nutrične hodnotnou potravinou. Obsahuje celkom 12 vitamínov (skupina B, A) a 10 minerálov (vápnik, železo, fosfor, selén a ďalšie). Pozor na prílišnú konzumáciu, grécka pochúťka je veľmi kalorická.

Originálne výrobky môžu byť vyrobené z nepasterizovaného mlieka a u tých reálne hrozí, hoci v malej miere ochorenie listeriózou.

Pokiaľ vás napriek tomu ochutnanie neodradí, pozorne čítajte zloženie výrobku. Feta z pasterizovaného mlieka je bezpečnou potravinou. U nás by ste mali zakúpiť v obchodoch fetu vždy z ošetreného mlieka, ale ak budete na dovolenke v balkánskych krajinách (Grécko, Bulharsko, Albánsko, krajina bývalej Juhoslávie, Rumunsko) môžete sa stretnúť so syrom z miestnych výrobní a ten je často robený z mlieka nepasterizovaného .

Feta je osviežujúci syr najmä v horúcich letných dňoch. Nachádza svoje využitie v mnohých čerstvých, zeleninových šalátoch, dáva sa do originálnej talianskej pizze, je dobrý do zapekaných pokrmov alebo v slaných koláčoch.

 Feta nutričné hodnoty

Energia
Kcal
Bielkoviny
Tuky
Sacharidy
 Cholesterol
Vláknina
 Surovina (100g) (kJ)   (g)  (g) (g)  (mg)  (g)
 Original greek feta
1143 273 17 23 0,7 x x

Informácie o vhodnosti konzumácie ďalších typov syrov v tehotenstve sa dozviete tuSyry v tehotenstve 
* Blog firmy My Jasmine Trading s.r.o. poskytuje všeobecné informácie z bežne dostupných informačných zdrojov iba na informačné účely. Obsah týchto stránok nenahrádza profesionálne výživové poradenstvo, zdravotné služby, lekárske rady alebo konzultácie. Ak máte počas tehotenstva nejaké obavy alebo otázky, obráťte sa na svojho ošetrujúceho lekára.